granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jolka97
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2015, 21:39
Płeć:

granica ciągu

Post autor: jolka97 »

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt{n^2+6}-n } { \sqrt{ n^2+6}+n }\)


wychodzi mi 3, w odpowiedzi jest 2 :cry:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A właściwa odpowiedź to 0
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt{n^2+6}-n } { \sqrt{ n^2+6}+n }= \Lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt{1+ \frac{6}{n^2} }-1 } { \sqrt{ 1+ \frac{6}{n^2} }+1 }= \frac{0}{2} =0\)
ODPOWIEDZ