ciagi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciapek19872103
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 08 lut 2015, 15:02
Podziękowania: 30 razy

ciagi

Post autor: Ciapek19872103 »

Rozwiąż nierówność, której lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego (wszystkie składniki szeregu są różne od zera)
\(\frac{x^2-4}{5} + (\frac{x^2-4}{5} )^2+ (\frac{x^2-4}{5} )^3 + … ≥x+2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Warunek istnienia rozwiązania:
  • \(\begin{vmatrix} \frac{x^2-4}{5} \end{vmatrix}<1 \iff -1< \frac{x^2-4}{5} <1\)
Dla iksów spełniających powyższy warunek trzeba rozwiązać nierówność:
  • \(\frac{ \frac{x^2-4}{5} }{1- \frac{x^2-4}{5} }\ge x+2 \iff \frac{x^2-4}{9-x^2}\ge x+2 \iff \frac{(x+2)(x^2+x-11)}{(3-x)(3+x)}\ge 0\)
Odp.: \(x\in (-3,-2> \cup < \frac{3 \sqrt{5}-1 }{2}, 3)\)
ODPOWIEDZ