Proszę o pomoc w rozwiązaniu .

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
uczeń20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2016, 14:57
Płeć:

Proszę o pomoc w rozwiązaniu .

Post autor: uczeń20 »

CIĄG ARYTMETYCZNY

Zad.1 Dany jest ciąg arytmetyczny ,w którym a1=-2 a2=2
a) Wyznacz różnicę r tego ciągu
b) Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
c) Wyznacz trzydziesty wyraz tego ciągu
d) Który wyraz tego ciągu wynosi 198,a który 400 ?
e) Wyznacz sumę piętnastu wyrazów tego ciągu
f) Wyznacz sumę wyrazów od trzydziestego do czterdziestego piątego
g) Ile początkowych wyrazów należy zsumować ,aby otrzymać 18600 ?

Zad.2 Dla jakiego x liczby 3x-2,4x+3,6x-8,tworzą ciąg arytmetyczny? Wyznacz ten ciąg.
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

Zad.1.
a) \(r=a_2-a_1=2+2=4\)
ODPOWIEDZ