oblicz granice

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

oblicz granice

Post autor: dobrzyc »

\(\lim_{x \to \infty } \frac{ \sqrt[3]{8^{n+1} + 3} }{2^n + 1 }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: oblicz granice

Post autor: radagast »

dobrzyc pisze:\(\lim_{x \to \infty } \frac{ \sqrt[3]{8^{n+1} + 3} }{2^n + 1 }\)
\(\Lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[3]{8^{n+1} + 3} }{2^n + 1 }= \Lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[3]{8 + \frac{3}{8^n} } }{1 + \frac{1}{2^n} }=2\)
ODPOWIEDZ