Kres dolny i górny ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RRR12345
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2013, 23:59
Podziękowania: 3 razy

Kres dolny i górny ciągu

Post autor: RRR12345 »

Witam

Mam problem z policzeniem kresu górnego podanego w załączniku ciągu. Prosiłbym o pomoc i w miarę przejrzyste rozwiązanie.

Z góry dziękuję.
Załączniki
OMH049 2016-11-25, 11_40_16.jpg
OMH049 2016-11-25, 11_40_16.jpg (3.21 KiB) Przejrzano 1816 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie wiem, czy to wystarczające oszacowanie, ale przychodzi mi do głowy takie:
\(d_n\le \frac{1}{4^1} + \frac{1}{4^2} +\ldots + \frac{1}{4^n} \le \frac{1}{4^1} + \frac{1}{4^2} + \frac{1}{4^3} +\ldots = \frac{ \frac{1}{4} }{1- \frac{1}{4} } = \frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ