asymptoty funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

asymptoty funkcji

Post autor: dobrzyc »

wyznacz wszystkie asympoty fukncji
\(f(x) = \frac{1}{e^x - 1}\)
odp. x=0, y = -1 , y=0
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

  1. \(e^x-1=0 \iff e^x=1 \iff x=0\) i mamy asymptotę pionową \(x=0\)
  2. \(\Lim_{x\to + \infty } \frac{1}{e^x-1}= \frac{1}{ \infty } =0\) i mamy asymptotę poziomą \(y=0\)
  3. \(\Lim_{x\to- \infty } \frac{1}{e^x-1}= \Lim_{x\to+ \infty } \frac{1}{e^{-x}-1}= \Lim_{x\to + \infty } \frac{1}{ \frac{1}{e^x}-1 }= \frac{1}{0-1}=-1\) i mamy asymptotę poziomą \(y=-1\)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

a ktora z nich jest lewostronna i prawostronna?
lewostronna przy -\(\infty\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

dobrzyc pisze:a ktora z nich jest lewostronna i prawostronna?
lewostronna przy -\(\infty\) ?
uzupełniam: :
panb pisze:
  1. \(e^x-1=0 \iff e^x=1 \iff x=0\) i mamy asymptotę pionową \(x=0\)
obustronną
panb pisze:
  1. \(\Lim_{x\to + \infty } \frac{1}{e^x-1}= \frac{1}{ \infty } =0\) i mamy asymptotę poziomą \(y=0\)
prawostronną
panb pisze:
  1. \(\Lim_{x\to- \infty } \frac{1}{e^x-1}= \Lim_{x\to+ \infty } \frac{1}{e^{-x}-1}= \Lim_{x\to + \infty } \frac{1}{ \frac{1}{e^x}-1 }= \frac{1}{0-1}=-1\) i mamy asymptotę poziomą \(y=-1\)
[/list][/list]
lewostronną
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Uzupełniam uzupełnienie>
Asymptota pozioma nie może być lewo- czy prawostronna, asymptota pionowa - owszem.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

panb pisze:Uzupełniam uzupełnienie>
Asymptota pozioma nie może być lewo- czy prawostronna, asymptota pionowa - owszem.
No co Ty opowiadasz ..., a ta jaka jest ?
ScreenHunter_1637.jpg
ScreenHunter_1637.jpg (22.63 KiB) Przejrzano 3673 razy
obustronna ?
Na wszelki wypadek:
ScreenHunter_1638.jpg
ScreenHunter_1638.jpg (17.86 KiB) Przejrzano 3668 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ja się nie spotkałem z lewo- czy prawostronnością asymptoty poziomej (studiowałem matematykę dość dawno, więc kto wie...).
Tu http://www.math.edu.pl/asymptoty-krzywej, tu https://www.medianauka.pl/asymptota
i tutaj http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/am/scb/index43.html nie ma o tym mowy (o Wikipedii nie wspomnę).
Ale pewnie gdzie indziej jest - w necie jest wszystko.

Sprawdzałem w literaturze - spotyka się ukośne lewo- i prawostronne (u ekonomistów), więc na siłę można to i do poziomych odnieść.
Tak na logikę, to raczej górna i dolna powinny się nazywać ... :)
ODPOWIEDZ