granica ciagu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

granica ciagu

Post autor: dobrzyc »

\(\Lim_{x\to0 } (\frac{ \sqrt[3]{1+3x} - \sqrt[3]{1-3x} }{2x})\)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

proszę o pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{x\to0 } (\frac{ \sqrt[3]{1+3x} - \sqrt[3]{1-3x} }{2x})= \Lim_{x\to0 }\frac{ \sqrt[3]{1+3x} - \sqrt[3]{1-3x} }{2x} \cdot \frac{ \sqrt[3]{(1+3x)^2} +\sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2} }{\sqrt[3]{(1+3x)^2} + \sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2} }= ...\)
wykonaj i napisz co Ci wyszło :)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

dobrze. :)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

w liczniku 6x?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dobrze :). Mianownik też ma znaczenie . Ale wystarczy jego granica.
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

a jak obliczyc granice w mianowniku?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To trzeba traktować jak całość:
\(\Lim_{x\to0 } (\frac{ \sqrt[3]{1+3x} - \sqrt[3]{1-3x} }{2x})=\Lim_{x\to0 }\frac{ \sqrt[3]{1+3x} - \sqrt[3]{1-3x} }{2x} \cdot \frac{ \sqrt[3]{(1+3x)^2} +\sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2} }{\sqrt[3]{(1+3x)^2} + \sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2} }=\\
\Lim_{x\to0 } \frac{ 6x}{2x(\sqrt[3]{(1+3x)^2} + \sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2}) }= \Lim_{x\to0 } \frac{ 3}{\sqrt[3]{(1+3x)^2} + \sqrt[3]{1+3x} \sqrt[3]{1-3x}+ \sqrt[3]{(1-3x)^2} }= \frac{3}{1+1+1} =1\)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

dziękuje bardzo za pomoc! :)
ODPOWIEDZ