parametry a i b

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

parametry a i b

Post autor: dobrzyc »

\(f(x) = \left\{\begin{matrix} x dla |x| \le1 \\ x^2 + ax +b dla |x| >1 \end{matrix}\right.\)

dobierz parametry a i b tak aby funkcja byla cigla w zbiorze libcz rzeczywistych.
odpowiedz a = 1 i b =-1
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wartość dla x=1 oraz x=-1 liczona wg wzoru z pierwszego wiersza musi być taka sama jak liczona wg drugiego wiersza, czyli \[\begin{cases} 1+a+b=1\\1-a+b=-1\end{cases}\] THE END
ODPOWIEDZ