Granice ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anonymous2
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 17 lis 2016, 11:05
Podziękowania: 4 razy

Granice ciągów

Post autor: anonymous2 »

Oblicz granicę z liczbą e:

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{(n+1)^n-(n+2)^n}{(n+2)^n-(n+3)^n}\)

Mam przy okazji mam takie pytanie czy w ogóle można zrobić tym samym sposobem następujące przykłady?:

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{(n-1)!}{(n+2)!} \cdot \frac{-2n^5-5}{n+3}\)

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt{16^{n+2}-2n} }{7 \cdot 2^{2n}-5}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granice ciągów

Post autor: radagast »

anonymous2 pisze:Oblicz granicę z liczbą e:

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{(n+1)^n-(n+2)^n}{(n+2)^n-(n+3)^n}\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n+1)^n-(n+2)^n}{(n+2)^n-(n+3)^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{(1+ \frac{1}{n} )^n-(1+ \frac{2}{n} )^n}{(1+ \frac{2}{n} )^n-(1+ \frac{3}{n} )^n}= \frac{e-e^2}{e^2-e^3}= \frac{1-e}{e(1-e)} = \frac{1}{e}\)
odpowiedź na dodatkowe pytanie : można.
anonymous2
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 17 lis 2016, 11:05
Podziękowania: 4 razy

Re: Granice ciągów

Post autor: anonymous2 »

odpowiedź na dodatkowe pytanie : można.
Czy mógłbym poprosić o rozwiązanie tych dwóch przykładów sposobem z liczbą e, ponieważ nie mogę sobie dać z tym rady?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Skąd przypuszczenie, że pozostałe granice maja cokolwiek wspólnego z e?
Może samodzielnie policzysz? Oto wskazówki.
  • Wskazówka 1: \(\frac{(n-1)!}{n+2)!}= \frac{(n-1)!}{(n-1)! \cdot n(n+1)(n+2)}= \frac{1}{n^3+3n^2+2n}\)
  • Wskazówka 2: \(16^{n+2}=(2^4)^{n+2}=2^{4n+8}\)
Przynajmniej spróbuj!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

ODPOWIEDZ