Dla jakich wartości x

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Dla jakich wartości x

Post autor: xOlkax »

Dla jakich wartości x liczby x-1, 2x, 2x-6 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{2x}{x-1}= \frac{2x-6}{2x}\\4x^2=2x^2-6x-2x+6\\2x^2+8x-6=0\;/:2\)
\(x^2+4x-3=0\)
\(x_1=-2- \sqrt{7}\\x_2=-2+ \sqrt{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: xOlkax »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ