Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu

Post autor: xOlkax »

Ciąg arytmetyczny składa się z dziesięciu wyrazów. Iloczyn wyrazów skrajnych jest równy 7, a suma dwóch wyrazów środkowych wynosi 8. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(S_{10}=a_5-4r+a_5-3r+a_5-2r+a_5-r+a_5+a_6+a_6+r+a_6+2r+a_6+3r+a_6+4r=\\=5a_5+5a_6=5(a_5+a_6)=5\cdot8=40\)
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: xOlkax »

Dziękuję. :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

:)
Mam nadzieję, że wszystko jasne.
ODPOWIEDZ