granica

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

granica

Post autor: mela1015 »

Wyznacz granicę ciągów
a) \(\Lim_{x\to0 } \frac{-4x}{5sin7x}\)

b)\(\Lim_{x\to 3} \frac{4}{|x^2-9|}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: radagast »

mela1015 pisze:Wyznacz granicę ciągów
a) \(\Lim_{x\to0 } \frac{-4x}{5sin7x}\)
\(\Lim_{x\to0 } \frac{-4x}{5sin7x}= \Lim_{x\to0 } \frac{-4 \cdot 7x}{5 \cdot 7sin7x}=- \frac{4}{35}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: radagast »

mela1015 pisze:Wyznacz granicę ciągów

b)\(\Lim_{x\to 3} \frac{4}{|x^2-9|}\)
\(\Lim_{x\to 3} \frac{4}{|x^2-9|}= \frac{3}{0^+} = +\infty\)
ODPOWIEDZ