Oblicz granicę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Seti
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 paź 2016, 17:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz granicę

Post autor: Seti »

Witam.
Przepraszam za ten wysyp zadań lecz w sobotę mam zajęcia, na które chciałbym się przygotować a nauka matematyki idzie mi opornie.
Z góry dziękuję za pomoc.

Oblicz granicę ciągów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę

Post autor: Binio1 »

\(\Lim_{n\to\infty} \frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5} = \Lim_{n\to \infty} \frac{n^2+2n-3}{3n^2+5} = \Lim_{n\to\infty}\frac{n^2(1 + \frac{2}{n} -\frac{3}{n^2})}{n^2(3+\frac{5}{n^2})} = \frac{1 + 0 - 0}{3+0} = \frac{1}{3}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę

Post autor: Binio1 »

\(\Lim_{n\to\infty}\frac{n^3+2n^2+1}{n-3n^3} = \Lim_{n\to\infty}\frac{n^3(1+\frac{2}{n}+\frac{1}{n^3})}{n^3(\frac{1}{n^2}-3)} = \frac{1 + 0 + 0}{0 - 3} = -\frac{1}{3}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(\Lim_{n\to\infty} \frac{4n-3}{6-5n} = \Lim_{n\to\infty} \frac{n(4-\frac{3}{n})}{n(\frac{6}{n}-5)} = \frac{4-0}{0-5} = -\frac{4}{5}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(\Lim_{n\to\infty} \frac{3n^2+7}{n^3-5n^2+2} = \Lim_{n\to\infty} \frac{n^3(\frac{3}{n}+\frac{7}{n^3})}{n^3(1 - \frac{5}{n} + \frac{2}{n^3})} = \frac{0 + 0}{1 - 0 + 0} = 0\)
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

\(\Lim_{n\to } \frac{4n-3}{6-5n} = \Lim_{n\to } \frac{n(4- \frac{3}{n} )}{n( \frac{6}{n} -5)} = - \frac{4}{5}\)
ODPOWIEDZ