Oblicz granicę ciągu:
Oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W szkole średniej zapiszesz więcej...
\(\Lim_{n\to\infty } \frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5}= \Lim_{n\to\infty } \frac{n^2+2n-3}{3n^2+5}= \Lim_{n\to\infty } \frac{n^2(1+ \frac{2}{n}- \frac{3}{n^2}) }{n^2(3+ \frac{5}{n^2}) }=\)
skracasz kwadrat zmiennej n i wstawiasz granice wyrażeń w nawiasie
\(= \frac{1+0-0}{3+0}= \frac{1}{3}\)
\(\Lim_{n\to\infty } \frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5}= \Lim_{n\to\infty } \frac{n^2+2n-3}{3n^2+5}= \Lim_{n\to\infty } \frac{n^2(1+ \frac{2}{n}- \frac{3}{n^2}) }{n^2(3+ \frac{5}{n^2}) }=\)
skracasz kwadrat zmiennej n i wstawiasz granice wyrażeń w nawiasie
\(= \frac{1+0-0}{3+0}= \frac{1}{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.