Wykaż, że jeśli ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
katie12
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 07 maja 2016, 16:20
Podziękowania: 57 razy
Płeć:

Wykaż, że jeśli ciąg

Post autor: katie12 »

Wykaż, że jeśli ciąg (\(log_{a}x, log_{b}x, log_{c}x\)) jest ciągiem geometrycznym, to \(log_{a}b=log_{b}c\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że jeśli ciąg

Post autor: radagast »

katie12 pisze:Wykaż, że jeśli ciąg (\(log_{a}x, log_{b}x, log_{c}x\)) jest ciągiem geometrycznym, to \(log_{a}b=log_{b}c\).
ciąg (\(log_{a}x, log_{b}x, log_{c}x\)) jest ciągiem geometrycznym zatem
\(log_{b}x= \sqrt{log_{a}x \cdot log_{c}x}\)
po zamianie podstaw logarytmów z prawej strony mamy:
\(log_{b}x= \sqrt{ \frac{log_{b}x}{log_{b}a} \cdot \frac{log_{b}x}{log_{b}c}}\)
czyli
\(1= \sqrt{ \frac{1}{log_{b}a} \cdot \frac{1}{log_{b}c}}\)
zatem
\(log_{b}c \cdot log_{b}a=1\)
no to
\(log_{b}c \cdot \frac{1}{log_{a}b} =1\)
i ostatecznie
\(log_{b}c =log_{a}b\)
CBDO
ODPOWIEDZ