Setny wyraz ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ala_123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 wrz 2016, 22:31
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Setny wyraz ciągu

Post autor: Ala_123 »

Ciąg (an) określony jest w następujący sposób \begin{a1= 2} \end{an= \sqrt{(4-an-1)(4+an-1} dla n \ge 2}. Setny wyraz tego ciągu jest równy:
A) 2 \sqrt{3}
B) 2
C) 100
D) 4 \sqrt{3}

Bardzo proszę o jakieś obliczenia, bo nie bardzo umiem to rozwiązać.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Setny wyraz ciągu

Post autor: radagast »

odpowiedź A.
Wypisz kilka pierwszych wyrazów tego ciągu i zaobserwuj prawidłowość. Liczyć nie warto.
ODPOWIEDZ