OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Równość \(\Lim_{x\to a}\frac{x^2-4ax+3a^2}{x-a}=a+6\) zachodzi dla pewnej liczby a należącej do przedziału:

A. <-3;-1),
B. <-1;1),
C. <1;3),
D. <3;5).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{x\to a}\frac{(x-a)(x-3a)}{x-a}=a+6\\
\Lim_{x\to a}(x-3a)=a+6\\
a-3a=a+6\\
-3a=6\\
a=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ