OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Dana jest funkcja f(x)=3-|2-|1-x||. Dla której z podanych wartości x0 zachodzi równość \(\Lim_{x\to x0}f(x)=0\)?

A. dla x0=0
B. dla x0=2
C. dla x0=3
D. dla x0=6
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{x\to 0}(3-|2-|1-x||)=3-|2-|1-0||=3-|2-1|=3-1=2\neq 0\\
\Lim_{x\to 2}(3-|2-|1-x||)=3-|2-|1-2||=3-|2-1|=3-1=2\neq 0\\
\Lim_{x\to 3}(3-|2-|1-3||)=3-|2-|1-3||=3-|2-2|=3-0=3\neq 0\\
\Lim_{x\to 6}(3-|2-|1-6||)=3-|2-|1-6||=3-|2-5|=3-3= 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ