OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Wyznacz wszystkie wartości x0, dla których zachodzi dana równość.

\(a) \Lim_{x\to x0}(4x-5)=7\)
\(b) \Lim_{x\to x0}(x^2-5x+9)=3\)
\(c) \Lim_{x\to x0}(|x|-5)=-1\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Wyznacz wszystkie wartości x0, dla których zachodzi dana równość.

\(a) \Lim_{x\to x0}(4x-5)=7\)

\(4x_0-5=7\\
4x_0=12\\
x_0=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Wyznacz wszystkie wartości x0, dla których zachodzi dana równość.

\(b) \Lim_{x\to x0}(x^2-5x+9)=3\)
\(x_0^2-5x_0+9=3\\\)
\(x_0^2-5x_0+6=0\\
x_0=3\\
x_0=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Wyznacz wszystkie wartości x0, dla których zachodzi dana równość.

\(c) \Lim_{x\to x0}(|x|-5)=-1\)

\(|x_0|-5=-1\\
|x_0|=4\\
x_0=4\;\; \vee \;\;x_0=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ