OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Dla jakiej wartości parametru a dana granica jest równa 2?

\(a) \Lim_{x\to -1}(2x+a)\)
\(c) \Lim_{x\to 0}(3x^2+5x-a)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Dla jakiej wartości parametru a dana granica jest równa 2?

\(a) \Lim_{x\to -1}(2x+a)\)

\(2\cdot (-1)+a=2\\
-2+a=2\\
a=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Dla jakiej wartości parametru a dana granica jest równa 2?


\(c) \Lim_{x\to 0}(3x^2+5x-a)\)

\(3\cdot 0^2+5\cdot 0-a=2\\
a=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ