OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Oblicz granicę.

\(a) \Lim_{x\to 16}\frac{x-16}{\sqrt{x}-4}\)
\(b) \Lim_{x\to 3}\frac{\sqrt{x}-\sqrt{3}}{x-3}\)
\(d) \Lim_{x\to -1}\frac{\sqrt{2+x}-1}{x+1}\)
\(e) \Lim_{x\to \frac{1}{2}}\frac{\sqrt{4x-1}-1}{2x-1}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Oblicz granicę.

\(a) \Lim_{x\to 16}\frac{x-16}{\sqrt{x}-4}\)

\(\Lim_{x\to 16}\frac{(\sqrt{x}-4)(\sqrt{x}+4)}{\sqrt{x}-4}=\Lim_{x\to 16}(\sqrt{x}+4)=4+4=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Oblicz granicę.

\(b) \Lim_{x\to 3}\frac{\sqrt{x}-\sqrt{3}}{x-3}\)

\(\Lim_{x\to 3}\frac{\sqrt{x}-\sqrt{3}}{(\sqrt{x}-\sqrt{3})(\sqrt{x}+\sqrt{3})}=\Lim_{x\to 3}\frac{1}{\sqrt{x}+\sqrt{3}}=\frac{1}{2\sqrt{3}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Oblicz granicę.

\(d) \Lim_{x\to -1}\frac{\sqrt{2+x}-1}{x+1}\)
\(\Lim_{x\to -1}\frac{(\sqrt{2+x}-1)(\sqrt{2+x}+1)}{(x+1)(\sqrt{2+x}+1)}=\Lim_{x\to -1}\frac{2+x-1}{(x+1)(\sqrt{2+x}+1)}=\Lim_{x\to -1}\frac{1}{\sqrt{2+x}+1}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Oblicz granicę.

\(e) \Lim_{x\to \frac{1}{2}}\frac{\sqrt{4x-1}-1}{2x-1}\)
\(\Lim_{x\to \frac{1}{2}}\frac{(\sqrt{4x-1}-1)(\sqrt{4x-1}+1)}{(2x-1)(\sqrt{4x-1}+1)}=\Lim_{x\to \frac{1}{2}}\frac{4x-1-1}{(2x-1)(\sqrt{4x-1}+1)}=\Lim_{x\to \frac{1}{2}}\frac{1}{\sqrt{4x-1}+1}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ