OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

Naszkicuj wykres funkcji f. Oblicz \(\Lim_{x\to 2}f(x)\).

\(a) f(x)=\frac{4-2x}{x-2}\)
\(b) f(x)=\frac{x^2-4}{x-2}\)
\(c) f(x)=\frac{3x-6}{2x-x^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Naszkicuj wykres funkcji f. Oblicz \(\Lim_{x\to 2}f(x)\).

\(a) f(x)=\frac{4-2x}{x-2}\)
\(a) f(x)=\frac{4-2x}{x-2}=\frac{2(2-x)}{x-2}=-2\)
ScreenHunter_1527.jpg
ScreenHunter_1527.jpg (11.57 KiB) Przejrzano 4630 razy
\(\Lim_{x\to 2}f(x)=-2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Naszkicuj wykres funkcji f. Oblicz \(\Lim_{x\to 2}f(x)\).

\(f(x)=\frac{x^2-4}{x-2}\)
\(b) f(x)=\frac{x^2-4}{x-2}=x+2\)
ScreenHunter_1529.jpg
ScreenHunter_1529.jpg (11.42 KiB) Przejrzano 4629 razy
\(\Lim_{x\to 2}f(x)=4\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: OBLICZANIE GRANIC

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Naszkicuj wykres funkcji f. Oblicz \(\Lim_{x\to 2}f(x)\).


\(c) f(x)=\frac{3x-6}{2x-x^2}\)
\(f(x)=\frac{3x-6}{2x-x^2}=\frac{3(x-2)}{x(2-x)}= -\frac{3}{x}\)
ScreenHunter_1530.jpg
ScreenHunter_1530.jpg (14.65 KiB) Przejrzano 4628 razy
\(\Lim_{x\to 2}f(x)=- \frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ