Witam, przy liczeniu prostych całek dochodzę do momentu w którym potrzebuję wyprowadzić wzór na sumę n pierwszych wyrazów ciągów podanych poniżej:
1.
i'ty wyraz ciągu -> \(a_i=i^2\)
\(S_n=1+2^2+3^3+...+n^2\)
2.
\(a_i= \sin {\frac{ \pi }{2}* \frac{i}{n}}\)
\(S_n=\sin {\frac{\pi}{2}*\frac{1}{n}}+\sin {\frac{\pi}{2}*\frac{2}{n}}+...+\sin {\frac{\pi}{2}*\frac{n}{n}}\)
Wzór na sumę wyrazów ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1)
Wiem, ale dość ciężko mi zrozumieć dowodzenie indukcyjne. Mógłbym prosić o rozpisanie tego?
2)
Tutaj się pomyliłem przy podawaniu treści, chodziło mi o:
\(a_i= \sin({\frac{i}{n}}* \frac{\pi}{2})\)
\(S_n= \sin(\frac{1}{n}* \frac{\pi}{2}) +\sin(\frac{2}{n}* \frac{\pi}{2}) + ... + \sin(\frac{n}{n}* \frac{\pi}{2})\)
Wiem, ale dość ciężko mi zrozumieć dowodzenie indukcyjne. Mógłbym prosić o rozpisanie tego?
2)
Tutaj się pomyliłem przy podawaniu treści, chodziło mi o:
\(a_i= \sin({\frac{i}{n}}* \frac{\pi}{2})\)
\(S_n= \sin(\frac{1}{n}* \frac{\pi}{2}) +\sin(\frac{2}{n}* \frac{\pi}{2}) + ... + \sin(\frac{n}{n}* \frac{\pi}{2})\)
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 15:51 przez andrewm12, łącznie zmieniany 1 raz.