Oblicz granice:
a)\(\Lim_{n\ \infty } (-3n^{10}+6n^4-7n+1)\)
b) \(\Lim_{n\ \infty } \frac{3n^4+2n^3-1}{6n^4+8n^3-1}\)
c)\(\Lim_{n\ \infty } ( \sqrt{n^2+3}-n)\)
d) \(\Lim_{n\ \infty } \frac{4*(5^n+1)-6^n}{2*5^n+3*6^n}\)
e)\(\Lim_{n\ \infty } \frac{5+8+11+...+(3n+2)}{(3n-1)(n+2)}\)
f) \(\Lim_{n\ \infty } ( \frac{1}{1*4}+ \frac{1}{4*7}+...+ \frac{1}{(3n-2)(3n+1)})\)
CIĄGI I GRANICE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
\(\Lim_{n\to\infty } n^{10}(-3+ \frac{6}{n^6}- \frac{7}{n^9}+ \frac{1}{n^{10}} )=+ \infty \cdot (-3+0-0)=- \infty\)
b)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{n^4(3+ \frac{2}{n}- \frac{1}{n^4}) }{n^4(6+ \frac{8}{n}- \frac{1}{n^4} )}= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}\)
c)
\(\Lim_{n\to\ infty } \frac{( \sqrt{n^2+3}-n )( \sqrt{n^2+3}+n )}{ \sqrt{n^2+3}+n }= \Lim_{n\to \infty } \frac{3}{ \sqrt{n^2+3}+n }= \frac{3}{ \infty }=0\)
\(\Lim_{n\to\infty } n^{10}(-3+ \frac{6}{n^6}- \frac{7}{n^9}+ \frac{1}{n^{10}} )=+ \infty \cdot (-3+0-0)=- \infty\)
b)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{n^4(3+ \frac{2}{n}- \frac{1}{n^4}) }{n^4(6+ \frac{8}{n}- \frac{1}{n^4} )}= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}\)
c)
\(\Lim_{n\to\ infty } \frac{( \sqrt{n^2+3}-n )( \sqrt{n^2+3}+n )}{ \sqrt{n^2+3}+n }= \Lim_{n\to \infty } \frac{3}{ \sqrt{n^2+3}+n }= \frac{3}{ \infty }=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: CIĄGI I GRANICE
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{1}{1*4}+ \frac{1}{4*7}+...+ \frac{1}{(3n-2)(3n+1)}= \frac{1}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{3}{1*4}+ \frac{3}{4*7}+...+ \frac{3}{(3n-2)(3n+1)}=\\mtworek98 pisze:Oblicz granice:
f) \(\Lim_{n\ \infty } \left( \frac{1}{1*4}+ \frac{1}{4*7}+...+ \frac{1}{(3n-2)(3n+1)}\right)\)
\frac{1}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{4-1}{1*4}+ \frac{7-4}{4*7}+...+ \frac{(3n+1)-(3n-2)}{(3n-2)(3n+1)}= \frac{1}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{4}{1*4}-\frac{1}{1*4}+ \frac{7}{4*7}- \frac{4}{4*7}+...+ \frac{(3n+1)}{(3n-2)(3n+1)}-\frac{(3n-2)}{(3n-2)(3n+1)}=\\
\frac{1}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{1}-\frac{1}{4}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{7}+...+ \frac{(3n+1)}{(3n-2)(3n+1)}-\frac{(3n-2)}{(3n-2)(3n+1)}= \frac{1}{3}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a) się nie zmienia, a d) zmienia się na 0
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{4 \cdot 5^{n+1}-6n}{2 \cdot 5^n+3 \cdot 6^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{20 \cdot 5^{n}-6n}{2 \cdot 5^n+3 \cdot 6^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{20 \cdot \left(\frac{5}{6} \right) ^{n}-6 \cdot \frac{n}{6^n} }{2 \cdot \left(\frac{5}{6} \right)^n+3 }= \frac{20 \cdot 0-6 \cdot 0}{2 \cdot 0+3}= \frac{0}{3}=0\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{4 \cdot 5^{n+1}-6n}{2 \cdot 5^n+3 \cdot 6^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{20 \cdot 5^{n}-6n}{2 \cdot 5^n+3 \cdot 6^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{20 \cdot \left(\frac{5}{6} \right) ^{n}-6 \cdot \frac{n}{6^n} }{2 \cdot \left(\frac{5}{6} \right)^n+3 }= \frac{20 \cdot 0-6 \cdot 0}{2 \cdot 0+3}= \frac{0}{3}=0\)