CIĄGI I GRANICE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

CIĄGI I GRANICE

Post autor: mtworek98 »

Oblicz drugi, trzeci i czwarty wyraz ciągu:

a) \(a_n=(-1)^n*n+2\)

b)\(a_{1}=3\\ a_{n+1}=(a_{n})^2-3\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(a_1=-1 \cdot 1+2=-1+2=1\\a_2=1 \cdot 2+2=4\\a_3=-3+2=-1\\a_4=4+2=6\)
b)
\(a_1=3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;a_{n+1}=(a_n)^2-3\)
\(a_2=9-3=6\\a_3=36-3=33\\a_4=33^2-3=1086\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ