Oblicz granice ciagu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Oblicz granice ciagu

Post autor: Klusiek2 »

\(\frac{(2*3^n -1)^2}{(3^n + 2^n)^2}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\frac{(2 \cdot 3^n-1)^2}{(3^n+2^n)^2}= \left( \frac{3^n(2- \frac{1}{3^n}) }{3^n(1+(2/3)^n}) \right)^2= \left( \frac{2- \frac{1}{3^n} }{1+ (\frac{2}{3})^n } \right)^2 \to \left( \frac{2-0}{1+0} \right)^2=4\)
ODPOWIEDZ