Szereg geom

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Szereg geom

Post autor: Klusiek2 »

W trojkat rownoboczny o boku a wpisano drugi trojkat w ten sposob ze wierzchołkami są środki boków pierwszego trójkata.W drugi trójkat wpisano trzeci itd.Oblicz sume pol wszystkich trójkątów.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jak słusznie zauważyłeś w tytule postu , mamy do czynienia z szeregiem geometrycznym.
Iloraz tego ciągu to \(\frac{1}{4}\)
pierwszy wyraz to \(\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
no to suma \(S= \frac{\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{a^2 \sqrt{3} }{3}\)
ODPOWIEDZ