3/ciągi
Wyznacz wartość parametru a, dla której pierwiastki równania
\(x^3+ax^2-6x-8=0\) tworzą ciąg geometryczny. Dla wyznaczonej wartości a oblicz te pierwiastki.
wyznacz wartość parametru a
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(x^3+ax^2-6x-8=0\\\)
\(m, mq, mq^2\)- pierwiastki równania
\((x-m)(x-mq)(x-mq^2)=0\\
(x-m)(x^2-xmq^2-xmq+m^2q^3)=0\\
x^3-x^2mq^2-x^2mq+xm^2q^3-mx^2+xm^2q^2+xm^2q-m^3q^3=0\\
x^3+x^2(-mq^2-mq-m)+x(m^2q^3+m^2q^2+m^2q)-m^3q^3=0\\\)
\(-m^3q^3=-8\\
mq=2\\
m=\frac{2}{q}\)
\(m^2q^3+m^2q^2+m^2q=-6\\
\frac{4}{q^2}(q^3+q^2+q)=-6\\
4q+4+\frac{4}{q}=-6\\
4q^2+4q+4+6q=0\\
4q^2+10q+4=0\\
2q^2+5q+2=0\\
q=-\frac{1}{2}\\q=-2\)
dla \(q=-2\):
\(m=-1\\
a=-mq^2-mq-m=4-2+1=3\)
pierwiastki:
\(-1,2,-4\)
dla \(q=-\frac{1}{2}:\)
\(m=-4\\
a=4\cdot 0,25+4\cdot (-0,5)+4=3\\\)
pierwiastki:
\(-4,2,-1\)
\(m, mq, mq^2\)- pierwiastki równania
\((x-m)(x-mq)(x-mq^2)=0\\
(x-m)(x^2-xmq^2-xmq+m^2q^3)=0\\
x^3-x^2mq^2-x^2mq+xm^2q^3-mx^2+xm^2q^2+xm^2q-m^3q^3=0\\
x^3+x^2(-mq^2-mq-m)+x(m^2q^3+m^2q^2+m^2q)-m^3q^3=0\\\)
\(-m^3q^3=-8\\
mq=2\\
m=\frac{2}{q}\)
\(m^2q^3+m^2q^2+m^2q=-6\\
\frac{4}{q^2}(q^3+q^2+q)=-6\\
4q+4+\frac{4}{q}=-6\\
4q^2+4q+4+6q=0\\
4q^2+10q+4=0\\
2q^2+5q+2=0\\
q=-\frac{1}{2}\\q=-2\)
dla \(q=-2\):
\(m=-1\\
a=-mq^2-mq-m=4-2+1=3\)
pierwiastki:
\(-1,2,-4\)
dla \(q=-\frac{1}{2}:\)
\(m=-4\\
a=4\cdot 0,25+4\cdot (-0,5)+4=3\\\)
pierwiastki:
\(-4,2,-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę