Wyznacz x

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Wyznacz x

Post autor: Klusiek2 »

Wyznacz te wartości x , dla których ciąg arytmetyczny : \((x+y;x+2y;x^2+2x+2y-2)\)jest rosnący.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(x+2y=\frac{x+y+x^2+2x+2y-2}{2}\\
2x+4y=x^2+3x+3y-2\\
x^2+x-y-2=0\\
y=x^2+x-2\)


\(x+2y-x-y>0\\
y>0\\
x^2+x-2>0\\
x\in (-\infty, -2)\cup (1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ