Znajd sume m+n

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Znajd sume m+n

Post autor: Klusiek2 »

Suma m poczatkowych wyrazów ciagu arytmetycznego rowna sie n, natomiast suma n poczatkowych wyrazow ciagu rowna sie m \((m \neq n\)).Znajdz sume m+n poczatkowych wyrazów ciagu.

Zaczalem robic i nie wiem co dalej:

\(S_m=ma_1+\frac{m(m-1)*r}{2} =n\)

\(S_n=na_1+ \frac{n(n-1)*r}{2}=m\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(nS_m-mS_n=n^2-m^2=\frac{mnr(m-n)}{2}\quad\rightarrow\quad mnr=-2(m+n)\\
S_{m+n}=(m+n)a_1+\frac{(m+n)(m+n-1)r}{2}=ma_1+\frac{m(m-1)r}{2}+na_1+\frac{n(n-1)r}{2}+mnr=S_m+S_n+mnr=\\=n+m+mnr=-(m+n)\\\)
ODPOWIEDZ