Ciągi zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lulu666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 14 lis 2015, 01:59
Podziękowania: 44 razy

Ciągi zadanie z treścią

Post autor: Lulu666 »

Adam wpłacił na lokatę terminową 12-miesięczną 10000 zł. Jaki zysk uzyskał przy oprocentowaniu 6% w skali roku z kapitalizacją odsetek co 4 miesiące?

Bardzo proszę w miarę możliwości o wyjaśnienie sposobu wykonania zadania oraz wzory, gdyż chcę zrozumieć w jaki sposób to zrobić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

wzór jest jeden:
\(k_1=k_0 \left(1+ \frac{p}{m \cdot 100} \right)^{m \cdot n}\)
\(k_0=10000\)-kapitał początkowy
\(p=6\) -oprocentowanie
\(m=3\) - tyle okresów kapitalizacji w ciągu roku
\(n=1\) - tyle lat trzymamy kapitał

No to z tego wychodzi 612 zł i 1 grosz .
Lulu666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 14 lis 2015, 01:59
Podziękowania: 44 razy

Post autor: Lulu666 »

A czy mogę prosić o podstawienie i obliczenie? Próbuję i nie wychodzi mi ten wynik, tylko nie wiem co liczę źle.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(k_1=k_0 \left(1+ \frac{p}{m \cdot 100} \right)^{m \cdot n}\)
\(k_1=10000 \left(1+ \frac{6}{3 \cdot 100} \right)^{3 \cdot 1}=10000 \cdot 1,02^3=10612,08\)
ODPOWIEDZ