Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x)=x [(x-2)^{-1}+(x-2)^{-2}+...]\)
Wyznaczyłam sumę ciagu zatem \(f(x)=x( \frac{1}{x-3})\) nie wiem co dalej
wyznacz zbior wartosci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: wyznacz zbior wartosci
Jesteś pewna ?mela1015 pisze:Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x)=x [(x-2)^{-1}+(x-2)^{-2}+...]\)
Wyznaczyłam sumę ciagu zatem \(f(x)=x( \frac{1}{x-3})\) nie wiem co dalej
Sprawdź np co się dzieje dla \(x=2\). Albo \(x= \frac{1}{2}\)...
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego istnieje ,gdy \(-1< \frac{1}{x-2}<1\)
To generuje dziedzinę funkcji.
\(D=(- \infty ;1) \cup (3;+ \infty )\)
Narysuj wykres funkcji
\(f(x)= \frac{x}{x-3}= \frac{x-3+3}{x-3}=1+ \frac{3}{x-3}\\f(x)= \frac{3}{x-3}+1\)
Wykres \(y= \frac{3}{x}\) przesuń o 3 w prawo i o 1 do góry.
Odczytasz zbiór wartości na podanej dziedzinie.
\(ZW=(- \frac{1}{2};1) \cup (1;+ \infty )\)
To generuje dziedzinę funkcji.
\(D=(- \infty ;1) \cup (3;+ \infty )\)
Narysuj wykres funkcji
\(f(x)= \frac{x}{x-3}= \frac{x-3+3}{x-3}=1+ \frac{3}{x-3}\\f(x)= \frac{3}{x-3}+1\)
Wykres \(y= \frac{3}{x}\) przesuń o 3 w prawo i o 1 do góry.
Odczytasz zbiór wartości na podanej dziedzinie.
\(ZW=(- \frac{1}{2};1) \cup (1;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.