Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Posty: 488 Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: mela1015 » 18 kwie 2016, 10:01
Wyznacz n jesli \(1+3+5+...+(2n-1)=n^2\)
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 18 kwie 2016, 10:18
\(a_1=1\\r=2\\a_n=2n-1\\ \frac{a_1+a_n}{2} \cdot n=n^2\;/:n\\ \frac{a_1+a_n}{2}=n\\ \frac{1+2n-1}{2}=n\\n=n\)
Równość jest spełniona dla wszystkich \(n\in N^+\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
mela1015
Stały bywalec
Posty: 488 Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: mela1015 » 18 kwie 2016, 10:30
Wynik powinien wyjść n=247
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 18 kwie 2016, 10:45
Obawiam się, że masz błędną odpowiedź albo źle przepisałaś zadanie.
mela1015
Stały bywalec
Posty: 488 Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: mela1015 » 18 kwie 2016, 11:37
W takim razie najwyraźniej jest błąd w książce.