wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem

Post autor: alibaba8000 »

wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem
\(a_n= \frac{100n}{n^2+100}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

rozważmy funkcję \(f(x)= \frac{100x}{x^2+100}\) o dziedzinie \(\rr\).
\(f'(x)= \frac{10000-100x^2}{(x^2+100)^2}\)
\(f'(x)>0 \iff x \in \left(-10,10 \right)\) zatem w punkcie 10 \(f\) przyjmuje maximum, które wynosi \(\frac{100 \cdot 10}{10^2+100} =5\) jest to największy wyraz ciągu \(a_n\)
ODPOWIEDZ