rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: alibaba8000 »

rozwiąż równanie
\(1+sinx+sin^2x+...= \frac{2}{3}\),
gdzie x\(\in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle\), w którym lewa strona jest sumą niekończonego ciągu geometrycznego
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(S= \frac{1}{1-sinx}\;\;\;gdy\;\;\;\;sinx\in (-1;1)\;\;\;czyli\;\;\;x \neq \frac{\pi}{2}\;i\;x \neq \frac{3\pi}{2}\)
\(\frac{1}{1-sinx}= \frac{2}{3}\\3=2-2sinx\\2sinx=-1\\sinx=- \frac{1}{2}\\x= \frac{7\pi}{6}\;\;lub\;\;\;x= \frac{11\pi}{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ