udowodnij, że jeśli liczby a,b spełniają warunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

udowodnij, że jeśli liczby a,b spełniają warunek

Post autor: alibaba8000 »

udowodnij, że jeśli liczby a,b spełniają warunek \(IaI \neq IbI\), to liczby
\((a+b)^2, a^2-b^2,(a-b)^2\)
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: udowodnij, że jeśli liczby a,b spełniają warunek

Post autor: radagast »

alibaba8000 pisze:udowodnij, że jeśli liczby a,b spełniają warunek \(IaI \neq IbI\), to liczby
\((a+b)^2, a^2-b^2,(a-b)^2\)
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
jeśli \(|a| \neq |b|\) to
\(\frac{(a-b)^2}{a^2-b^2} = \frac{a-b}{a+b}\)
\(\frac{a^2-b^2}{(a+b)^2}= \frac{a-b}{a+b}\)
czyli istotnie, \(\frac{(a-b)^2}{a^2-b^2}= \frac{a^2-b^2}{(a+b)^2}\), co oznacz, że podane liczby tworzą ciąg geometryczny
CBDO
ODPOWIEDZ