ciag an określony jest wzorem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

ciag an określony jest wzorem

Post autor: alibaba8000 »

Ciąg \(a_n\) określony jest wzorem
\(a_n=3^ \frac{2n+1}{}-9^ \frac{n-1}{}\).
Udowodnij, że ciąg \(a_n\) jest ciągiem geometrycznym.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ciag an określony jest wzorem

Post autor: radagast »

alibaba8000 pisze:Ciąg \(a_n\) określony jest wzorem
\(a_n=3^ \frac{2n+1}{}-9^ \frac{n-1}{}\).
Udowodnij, że ciąg \(a_n\) jest ciągiem geometrycznym.
\(a_n=3^ {2n+1}-9^ {n-1}=3 \cdot 9^ {n}- \frac{1}{9} \cdot 9^ {n}=\frac{26}{9} \cdot 9^ {n}\)
\(\frac{a_{n+1}}{a_n}=9\)
ODPOWIEDZ