udowodnij, ze zbiorem wartości funkcji f jest przedział

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

udowodnij, ze zbiorem wartości funkcji f jest przedział

Post autor: alibaba8000 »

Niech
\(f(x)=1+x+x^2+x^3+...\)
będzie sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Udowodnij, że zbiorem wartości funkcji f jest przedział \(( \frac{1}{2}, + \infty )\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f(x)=1+x+x^2+x^3+...\); \(D_f= \left( -1,1\right)\)
\(f(x)= \frac{1}{1-x}\)
w przedziale \(\left( -1,1\right)\) \(f\) jest rosnąca.
\(f \left(-1 \right)= \frac{1}{2}\)
\(\Lim_{x\to 1^+ } f(x)= \infty\)
No to istotnie \(W_f= \left( \frac{1}{2}, \infty \right)\) CBDO
ODPOWIEDZ