trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny

Post autor: alibaba8000 »

trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny,a ich suma jest równa 15.
Jeśli dodać do nich odpowiednio 1,4,19 to otrzymamy liczby tworzące ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\begin{cases}y= \frac{x+x}{2}\\x+y+z=15\\ \sqrt{(x+1)(z+19)} =y+4 \end{cases}\)
rozwiązaniem tego układu są szukane liczby
ODPOWIEDZ