rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: alibaba8000 »

rozwiąż równanie
\(x^2+x^3+x^4+...=1 \frac{1}{3}\)
w którym lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x^2+x^3+x^4+...=1 \frac{1}{3}\);\(D= \left(-1,1 \right)\)
\(\frac{x^2}{1-x}= \frac{4}{3}\)
\(3x^2=4-4x\)
\(3x^2+4x-4=0\)
\(x_{12}= \frac{-4 \pm 8}{6}= \begin{cases}-2\ \ \ odpada\\ \frac{2}{3} \end{cases}\)
odp: jedynym pierwiastkiem równania jest \(\frac{4}{3}\).
ODPOWIEDZ