Witam ma 3 zadania z ciagów na jutro prosze o pomoc dla mnie to czarna magia dla was banał pozdrawiam
1 Liczby a,b,c,d sa czterema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego .
Trzecia liczba jest
o 9 wieksza od pierwszej a druga liczba jest o 18 wieksza od czwartej
wyznacz te liczby .
2 Ciag arytmetyczny ma 10 wyrazów .Suma wyrazow o numerach nie pazystych jest rowna 35
Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu
3 Ze zbioru < 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9> losujemy kolejno 4 cyfry bez zwracania a nastepnie zapisujemy je w kolejnosci
losowania tworzac liczbe 4 cyfrowa .
Ile mozna otrzymac w ten sposob
a)dowolnych liczb
b)liczb podzielnych przez 25
3 zadania z Ciagów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
zadanie 1
układamy układ równań korzystając z zależności ciągu geom. i tego co dane w zadaniu:
\(c-9 = a\\
b-18=d\\
ac=b^2\\
bd=c^2\)
po rozwiązaniu otrzymałem ciągi, z czego tylko 2 były geom.:
-3 -6 -12 -24
3 -6 12 -24
w zadaniu 2 chyba brakuje danych, po ułożeniu równania na podstawie zadania i rozwiązaniu go mamy:
\(a_1+4r=7\)
i dalej już nic z tym się nie da zrobić
zadanie 3
podobne zostało omówione tutaj http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=724
układamy układ równań korzystając z zależności ciągu geom. i tego co dane w zadaniu:
\(c-9 = a\\
b-18=d\\
ac=b^2\\
bd=c^2\)
po rozwiązaniu otrzymałem ciągi, z czego tylko 2 były geom.:
-3 -6 -12 -24
3 -6 12 -24
w zadaniu 2 chyba brakuje danych, po ułożeniu równania na podstawie zadania i rozwiązaniu go mamy:
\(a_1+4r=7\)
i dalej już nic z tym się nie da zrobić
zadanie 3
podobne zostało omówione tutaj http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=724