Granica ciągu z parametrem.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękowania: 114 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Granica ciągu z parametrem.
Wyznacz granicę ciągu \(\Large a_n= \frac{(p+1)n^2+pn}{(p^2-1)n^2+3n+1}\), w zależności od parametru p.
Wychodzi mi:
\(\Large\Lim_{n\to \infty } \frac{n^2[(p+1)+ \frac{p}{n}] }{n^2[(p^2-1)+ \frac{3}{n}+ \frac{1}{n^2}] }= \frac{p+1}{p^2-1}\)
Jeśli dobrze to co z tym dalej zrobić?
Wychodzi mi:
\(\Large\Lim_{n\to \infty } \frac{n^2[(p+1)+ \frac{p}{n}] }{n^2[(p^2-1)+ \frac{3}{n}+ \frac{1}{n^2}] }= \frac{p+1}{p^2-1}\)
Jeśli dobrze to co z tym dalej zrobić?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Wstawiać różne liczby za p i patrzyć co się dzieje .... albo
zastosować wiedzę o wykonalności działań, dziedzinie, czy jak tam zwał.
Widać, że dla \(p \notin \left\{ -1,1\right\}\), granica istnieje i jest równa\(\frac{1}{p-1}\) (p+1) się skróciło.
Dla p=1, \(a_n= \frac{2n^2+n}{3n+1}\), więc granica jest równa .... wiesz ile.
Dla p=-1, \(\frac{-n}{3n+1}\) i tez potrafisz to wyliczyć.
Tak właśnie to się robi, a potem zapisuje się odpowiedź:
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(p+1)n^2+pn}{(p^2-1)n^2+3n+1}= \begin{cases} \frac{1}{p-1}&\text{ dla } p \notin \left\{ -1,1\right\}\\ \ldots & \text{ dla } p=1\\ \ldots & \text{ dla } p=-1\end{cases}\)
zastosować wiedzę o wykonalności działań, dziedzinie, czy jak tam zwał.
Widać, że dla \(p \notin \left\{ -1,1\right\}\), granica istnieje i jest równa\(\frac{1}{p-1}\) (p+1) się skróciło.
Dla p=1, \(a_n= \frac{2n^2+n}{3n+1}\), więc granica jest równa .... wiesz ile.
Dla p=-1, \(\frac{-n}{3n+1}\) i tez potrafisz to wyliczyć.
Tak właśnie to się robi, a potem zapisuje się odpowiedź:
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(p+1)n^2+pn}{(p^2-1)n^2+3n+1}= \begin{cases} \frac{1}{p-1}&\text{ dla } p \notin \left\{ -1,1\right\}\\ \ldots & \text{ dla } p=1\\ \ldots & \text{ dla } p=-1\end{cases}\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękowania: 114 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
No i teraz mam wątpliwości gdyż dla \(p=1\) granica to \(\frac{1+1}{1^2-1} = \frac{2}{0}=+ \infty\)
a dla \(p=-1\) wychodzi \(\frac{-1+1}{(-1)^2-1} = \frac{0}{0}\) - symbol nieoznaczony, więc granica nie istnieje?
Jednak licząc przez podstawienie:
\(\Lim_{n\to \infty }\frac{-n}{3n+1}=- \frac{1}{3}\)
Więc teraz jak powinno być?
a dla \(p=-1\) wychodzi \(\frac{-1+1}{(-1)^2-1} = \frac{0}{0}\) - symbol nieoznaczony, więc granica nie istnieje?
Jednak licząc przez podstawienie:
\(\Lim_{n\to \infty }\frac{-n}{3n+1}=- \frac{1}{3}\)
Więc teraz jak powinno być?
-
- Często tu bywam
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękowania: 114 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Dzięki wielkie Wam Panowie
A mi tak w szkole na lekcji nauczycielka na tablicy zrobiła ehh
I nie ogarniałem skąd wzieła, że granica nie istnieje.
A w ogóle kiedy granica ciągu by nie istniała?
A mi tak w szkole na lekcji nauczycielka na tablicy zrobiła ehh
I nie ogarniałem skąd wzieła, że granica nie istnieje.
A w ogóle kiedy granica ciągu by nie istniała?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2015, 20:55 przez patryk97, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Granica ciągu z parametrem.
Przepraszam za odkop, ale dlaczego bierzemy pod uwagę tylko -1 i 1, dlaczego innych liczb nawet nie wzięliście pod uwagę?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć: