ciągi n-wyrazowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dariass12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 02 wrz 2014, 22:18
Podziękowania: 107 razy
Płeć:

ciągi n-wyrazowe

Post autor: dariass12 »

Niech n>=5 będzie liczba naturalną . Rozważmy n-wyrazowe ciągi o wyrazach A,B,C,D,E,F. Ile jest wszystkich takich ciągów, w których:
a)każde dwa kolejne wyrazy są różne
b) występują co najwyżej dwa różne wyrazy
c)każde pięć kolejnych wyrazów jest różnych
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

a)

Wszystkich ciągów jest \(6^n\)

Wśród nich te które mają własność 'każde dwa kolejne wyrazy są różne ' zliczamy tak:

na pierwszym miejscu mamy \(6\) możliwości, na drugim \(5\), na trzecim znowu \(5\)(żeby się nie powtarzał z tym na drugim miejscu) i tak dalej

\(6 \cdot 5^{n-1}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, 16:02 przez sebnorth, łącznie zmieniany 1 raz.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

b)

wybieram dwa wyrazy na \({6 \choose 2}\) sposoby

co najwyżej dwuwyrazowych ciągów jest \({6 \choose 2} \cdot 2^n\) ale tak licząc np. ciąg \(A,A,A, \ldots\) będzie zliczany kilka razy, dokładnie \(5\) razy

zatem zmniejszamy \({6 \choose 2} \cdot 2^n - 4 \cdot 6\)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

c)

zliczamy na pierwszych pięciu miejscach: \(6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\) możliwości

później dostawiamy tak, żeby nie zepsuć warunku czyli za każdym razem wybieramy jedną z dwóch mozliwych liczb

\(6! \cdot 2^{n-5}\)
damianuhuu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 maja 2017, 14:26
Płeć:

Post autor: damianuhuu »

Panowie, wiecie czemu zamiast obliczeń napisane jest math i nie chce sie to zmienic ?
ODPOWIEDZ