ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
esperanto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 27 lis 2008, 15:36

ciąg geometryczny

Post autor: esperanto »

Uzasadnij, że ciąg określony wzorem an = 3/2^n jest ciągiem geomtrycznym. Wyznacz iloraz tego ciągu.
erebus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2008, 12:19

Post autor: erebus »

Chodzi ci o \((\frac{3}{2})^n\) czy o \(\frac{3}{2^n}\) ?
esperanto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 27 lis 2008, 15:36

2 wersja

Post autor: esperanto »

o tą druga wersje mi chodzi że 2^n
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Dla dowolnej liczby naturalnej n iloraz
\(\frac{a_{n+1} }{a_n} = \frac{3}{2^{n+1}\cdot\frac{2^n}{3}=\frac{1}{2}\)
jest wielkością stałą, zatem ciąg \(a_n\) jest ciągiem geometrycznym.

\(a_n = 3 \cdot (\frac{1}{2})^n\)
escher
ODPOWIEDZ