2. Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz wyraz:
a) dziewiąty, gdy a1=6 i a5=11
b) jedenasty, gdy a3= -5 i a8=5
c) szósty, gdy a7=11 i a11=7
ciąg arytmetyczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
\[a_5-a_1=a_1+4r-a_1=4r\\
11-6=4r\\4r=5\\r= \frac{5}{4}\\a_9=6+8r=6+10=16\] b) \[a_8-a_3=5r\;\;\;czyli\;\;\;5r=5-(-5)\\
5r=10\\r=2\\
a_{11}=a_8+3r=5+6=11\] c) \[a_{11} -a_7=4r\\
4r=7-11\\4r=-4\\r=-1\\
a_7=a_1+6r=11\\a_1-6=11\\a_1=17\\a_6=17+5 \cdot (-1)=12\]
11-6=4r\\4r=5\\r= \frac{5}{4}\\a_9=6+8r=6+10=16\] b) \[a_8-a_3=5r\;\;\;czyli\;\;\;5r=5-(-5)\\
5r=10\\r=2\\
a_{11}=a_8+3r=5+6=11\] c) \[a_{11} -a_7=4r\\
4r=7-11\\4r=-4\\r=-1\\
a_7=a_1+6r=11\\a_1-6=11\\a_1=17\\a_6=17+5 \cdot (-1)=12\]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.