Ciągi - suma - 3 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Ciągi - suma - 3 zadania

Post autor: Majka123 »

Zad. 1
Rozwiąż równanie
a)
\(\frac{x-1}{x}+ \frac{x-2}{x} + ... + \frac{2}{x} + \frac{1}{x} = 3\) gdzie x różne od zera.

b) \(x+ \frac{x-1}{x} + \frac{x-2}{x} + ... + \frac{2}{x+\frac{1}{x} } =3\)

zad. 2
W ciągu arytmetycznym mamy dane a_1=x; a_2=3x+y ; a_4=5x-2y-1 ; a_6=17. Niech S_n = a_1 + a_2 +... + a_n. Dla jakich n zachodzi S_n=260 ?

zad3
Współczynniki a, b, c równania \(ax^2+bx+c=0\) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a ich suma wynosi 24. Jednym z razwiązań równania jest \(-\frac{1}{5}\) Wyznacz a , b , c
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ