Ciąg geometryczny .

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arti19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 lis 2008, 11:02

Ciąg geometryczny .

Post autor: arti19 »

Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny , wiedząc że ich suma =21 a iloczyn =216 .
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

arti19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 lis 2008, 11:02

Post autor: arti19 »

pomyłka, suma trzech liczb wynosi 21, a nie 26
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Więc oczywiście metoda jest taka sama, tylko równanie kwadratowe wychodzi inne i odpowiedzą jest
q=1/2 lub q=2, co daje dwa ciągi
(12,6,3) i (3,6,12)
escher
arti19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 lis 2008, 11:02

Post autor: arti19 »

Dziękuję za pomoc ..
ODPOWIEDZ