ciag arytmetyczny- zadania matura, prosze o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

ciag arytmetyczny- zadania matura, prosze o pomoc

Post autor: anetka10 »

524. 50 wyraz ciagu arytmetycznego bn jest rowny 5. Oblicz S60 - S39, gdzie Sn oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu bn.

526. Dla pewnych liczb x, y wartosci wyrazen x+y, 4x-y, 3x+4y+1, 9x-4y+1 sa poczatkowymi, kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Oblicz, ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy wziac, aby ich suma byla wieksza od 20100.


527 Dany jest ciag arytmetyczny an w ktorym a3=15 oraz a11=-17:
a) dla jakich n zachodzi rownosc 7an=a1+a2+a3+...+an-1?
b) oblicz sume piecdziesieciu poczatkowych, ujemnych wyrazow ciagu an, ktore sa podzielne przez 3.

528. Taras znajduje sie na wysokosci 9m35cm nad powierzchnia ziemi. schody prowadzace na taras zostaly tak zaprojektowane, ze wysokosc pierwszego stopnia jest rowna 32 cm, a kazdy nastepny stopien jest o 0,5 cm nizszy od poprzedniego. Ile stopni maja te schody??


530. przedsiebiorca kupil koparke za 263500 zl i oszacowal, ze przy maksymalnym wykorzystaniu koparki, w pierwszym miesiacu eksploatacji zarobi 10000zł, a w kazdym kolejnym miesiacu zarobi o 100 zł mniej niz w miesiacu poprzedni. Po jaki czasie zwroci sie koszt zakupu koparki??

531. W amfiteatrze jest 20 rzedow ponumerowanych krzesel. w pierwszym rzedzie jest 37 krzesel, a w kazdym nastepnym rzedzie sa o trzy miejsca wiecej niz w poprzednim. Miejsca w pierwszym rzedzie maja numery od 1 do 37, w drugim od 38 do 77 itd.
A) jakie numery maja miejsca w ostatnim rzedzie?
B)* w amfiteatrze odbedzie sie koncert kasi kowalskiej. Ela kupila na ten koncert bilet z numerem miejsca 666. W ktorym rzedzie bedzie siedziala Ela?

!!!WIELKIE DZIEKI!!!
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, 16:48 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:524. 50 wyraz ciagu arytmetycznego bn jest rowny 5. Oblicz S60 - S39, gdzie Sn oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu bn.
http://www.zadania.info/1498355
526. Dla pewnych liczb x, y wartosci wyrazen x+y, 4x-y, 3x+4y+1, 9x-4y+1 sa poczatkowymi, kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Oblicz, ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy wziac, aby ich suma byla wieksza od 20100.
http://www.zadania.info/5814751
527 Dany jest ciag arytmetyczny an w ktorym a3=15 oraz a11=-17:
a) dla jakich n zachodzi rownosc 7an=a1+a2+a3+...+an-1?
b) oblicz sume piecdziesieciu poczatkowych, ujemnych wyrazow ciagu an, ktore sa podzielne przez 3.
http://www.zadania.info/585335
528. Taras znajduje sie na wysokosci 9m35cm nad powierzchnia ziemi. schody prowadzace na taras zostaly tak zaprojektowane, ze wysokosc pierwszego stopnia jest rowna 32 cm, a kazdy nastepny stopien jest o 0,5 cm nizszy od poprzedniego. Ile stopni maja te schody??
http://www.zadania.info/6391923
530. przedsiebiorca kupil koparke za 263500 zl i oszacowal, ze przy maksymalnym wykorzystaniu koparki, w pierwszym miesiacu eksploatacji zarobi 10000zł, a w kazdym kolejnym miesiacu zarobi o 100 zł mniej niz w miesiacu poprzedni. Po jaki czasie zwroci sie koszt zakupu koparki??
http://www.zadania.info/2964461
531. W amfiteatrze jest 20 rzedow ponumerowanych krzesel. w pierwszym rzedzie jest 37 krzesel, a w kazdym nastepnym rzedzie sa o trzy miejsca wiecej niz w poprzednim. Miejsca w pierwszym rzedzie maja numery od 1 do 37, w drugim od 38 do 77 itd.
A) jakie numery maja miejsca w ostatnim rzedzie?
B)* w amfiteatrze odbedzie sie koncert kasi kowalskiej. Ela kupila na ten koncert bilet z numerem miejsca 666. W ktorym rzedzie bedzie siedziala Ela?
http://www.zadania.info/7074539
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

wielkie dzieki
ODPOWIEDZ