oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jeże

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania255
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2012, 14:06
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jeże

Post autor: ania255 »

oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jeżeli
a1=4 2a5==3a4 n=5
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a_1=4\\2a_5=3a_4\\\frac{a_5}{a_4}=q=\frac{3}{2}\\S_5=4\cdot\frac{1-(\frac{3}{2})^5}{1-\frac{3}{2}}=4\cdot\frac{1-\frac{243}{32}}{-\frac{1}{2}}=4\cdot\frac{\frac{211}{32}}{\frac{1}{2}}=8\cdot\frac{211}{32}=\frac{211}{4}\)
karol21212
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2019, 21:26
Płeć:

Re: oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego

Post autor: karol21212 »

Dziękuje pani Ireno, jest pani super :)
ODPOWIEDZ