szereg geometryczny i nie tylko...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

szereg geometryczny i nie tylko...

Post autor: anetka10 »

poprosze o rozwiazanie, jezeli ktores zadanie wykracza poza mature rozszerzona, prosze go nie rozwiazywac,
pozdrawiam

Wykaz, ze jezeli ciag an jest arytmetyczny, to ciag bn okreslony wzorem bn=2^an jest geometryczny.

Na wykresie funkcji fx=x^2 wybrano trzy rozne punkty, ktorych odciete sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, a rzedne kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego. Wykaz ze odcieta co najmniej jednego z tych punktow jest liczba niewymierną.

Suma wszystkich wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego jest rowna 3, a suma szescianow wszystkich jego wyrazow jest rowna 108/13. Oblicz pierwszy wyraz tego ciagu i jego iloraz.

Suma trzech poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego wynosi 6, a suma S wszystkich wyrazow tego ciagu jest rowna 16/3. Dla jakich naturalnych n spelniona jest nierownosc
wb S-Sn wb < 1/96? (wb-wartosc bezwzgledna)

Wykaz, ze suma szeregu geometrycznego zbieznego jest ujemna wtedy i tylko wtedy, gdy jego pierwszy wyraz jest ujemny.

Rozwiaz nie korzystajac ze wzoru na sume szeregu geometrycznego: 1+3/x+9/x^2+...=x/3

Znajdz najwieksza liczbe naturalna p, dla ktorej ciag (an), okreslony wzorem an=pn+3/n+1 jest malejacy. Dla znalezionej wartosci p rozwiaz rownanie 1/1-x+1/(1-x)^2+1/(1-x)^3+...+1/(1-x)^n+...=3-2x* lim an.

Rozwiaz nierownosc 2x/x^2-3 + ( 2x/x^2-3)^2 +...+ (2x/x^2-3)^n +...<=0

Rozwiaz rownanie 1-x +1/x - x^2/2 +1/x^2 -x^3/4+...=-3

Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania a+ax+ax^2+ax^3+...+ax^n-1+...=2x-1 w zaleznosci od wartosci parametru a.

Rozwiaz rownanie 0,5* pierwiastek z 12-3^(x+1) koniec pierwiastka = 3^x+ 3^(x-1)+3^(x-2)+... .

Dla jakich wartosci parametru k rownanie 2^x+2^(x-1)+2^(x-2)+...= 2^(2x-1) +k ma dokladnie jedno rozwiazanie?

Rozwiaz rownanie cos^2 *x+cos^3 *x+cos^4 *x+...=cosx+1

Rozwiaz rownanie lim(sin2x+sin^3 *2x+sin^5 *2x+...+sin^(2n-1) *2x)=2/3

Rozwiaz nierownosc 1+tgx+tg^2 *x+tg^3 *x+...<= 3+ pierwiastek z 3 konie pierwiastka /2 w zbiorze <0; 2pi>.

Dla jakich wartosci parametru a rownanie cosx/2+cos^2 *x/4+cos^3 *x/8+...=a^2-2, ktorego lewa strona jest suma szeregu geometrycznego, ma rozwiazanie?

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie sin2x-sin^3 *2x+sin^5 *2x-...=m+m^2+m^3+... ma rozwiazania?

Rozwiaz rownanie 5 do potegi: 1+sinx+sin^2 *x+sin^3 *x+... koniec potegi = pierwiastek trzeciego stopnia z 25.

Rozwiaz nierownosc 2^(-sin3x)+ 4^(-sin3x) + 8^(-sin3x) +...<= 1, gdzie x nalezy do <0;2pi>

Oblicz sume tych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3 i sa mniejsze od 300.

Twierdzenie: Dla kazdego n nalezacego do C+ zachodzi rownosc 1^3+2^3+3^3+...+n^3=(1+2+3+...+n)^2:
a) oblicz sume szescianow wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych
b) zapisz liczbe 14400 jako sume szescianow poczatkowych dodatnich liczb calkowitych
c) udowodnij podane twierdzenie

Na poczatku 2002 roku zasoby wegla kamiennego w Polsce szacowane były na 64 mld ton. W 2002 roku w Polsce wydobyto 103,7 mln ton wegla. Jaki procent zasobow wegla kamiennego w naszym kraju uleglby wyczerpaniu do konca 2101 roku, gdyby kazdego roku wydobycie wegla wzrastalo o 0,4 mln ton? Wynik zaokraglij do pierwszego miejsca po przecinku.

Wyrazami skonczonego i malejacego ciagu an sa wszystkie liczby trzycyfrowe podzielne przez 9.
a) podaj ostatni wyraz tego ciagu
b) znajdz wzor na wyraz ogolny ciagu an
c) oblicz sume dziewietnastu poczatkowych wyrazow ciagu an

W pewnym nadlesnictwie postanowiono wymienic drzewostan na obszarze 150 hektarow. W pierwszym roku zaplanowano wymiane na obszarze 3 hektarow i ustalono norme, wedlug ktorej w kazdym nastepnym roku będzie się dokonywac wymiane na obszarze o 1 hektar wiekszym niż w roku poprzednim.
a) oblicz, ile lat bedzie trwac wymiana drzewostanu na zaplanowanym obszarze
b) oblicz, o ile nalezaloby zwiekszyc norme wymiany drzewostanu, aby skrocic caly proces o 5 lat
c) w obu przypadkach oblicz liczbe hektarow, na których dokonana zostanie wymiana w ostatnim roku

Oblicz sume wszystkich miejsc zerowych funkcji fx=cosx nalezacych do przedzialu <0;50pi>

Oblicz sume stu najmniejszych dodatnich rozwiazan rownania sin2x=cosx.

Ciag an dany jest wzorem an=tg(pi/4 + n* pi/2). Oblicz sume a1+2a2+3a3+...+50a50.

Liczby x1 I x2 sa pierwiastkami rownania 3x^2-x+m=0, gdzie m jest pewna ujemna liczba rzeczywista. Ciag an okreslony jest wzorem an=(x1+x2)^n. Oblicz sume wyrazow tego ciagu.

Funkcja f jest funkcja okresowa o okresie zasadniczym T=3 i w przedziale <-1;2> okreslona jest wzorem fx=x^2-x.
a) naszkicuj wykres funkcji dla x nalezacego <1;8>
b) oblicz sume wszystkich dodatnich miejsc zerowych funkcji f mniejszych od 200.

Oblicz sume wszystkich pierwiastkow rownania 2^(sin^2 *x) +2^(cos^2 *x)=3 nalezacych do przedzialu <0;315>.

Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an= 2n+1/2 - (1+3+5+...+(2n-1))/n+1. Zbadaj monotonicznosc tego ciagu i oblicz jego granice.

Znajdz wartosc parametru p, dla ktorej granica ciagu an okreslonego wzorem an= (p^2-2p-3)n+3/ -n jest rowna 4. Zbadaj monotonicznosc ciagu (an) dla zanalezionej wartosci p.

Dany jest ciag an o wyrazie ogolnym an=(3-p/3+p)^(2n-3).
a) udowodnij ze ciag an jest ciagiem geometrycznym
b) wyznacz te wartosci parametru p, dla których istnieje suma wszystkich wyrazow ciagu an. Oblicz te sume.
c) wyznacz te wartosci parametru p, dla których ciag an jest malejacy.

Dany jest nieskonczony ciag geometryczny 1/sinx+cosx , 1/(sinx+cosx)^2 , 1/(sinx+cosx)^3 , ... , gdzie 0<x< pi/2.
a) wykaz ze dany ciag jest malejacy
b) wyznacz sume S wszystkich wyrazow tego ciagu
c) wiedzac, ze suma S wszystkich wyrazow tego ciagu wynosi 1/pierwiastek z 2 koniecpierwiastka –1, oblicz x.

Wartsoc funkcji f: D->R spelniaja dla kazdego x nalezacego do D nastepujace rownanie: 1+f(x)+ (f(x))^2 + (f(x))^3 +...= 1/2x^2-3x , gdzie lewa strona rownania jest suma szeregu geometrycznego.
a) wyznacz dziedzine i wzor funkcji f
b) naszkicuj wykres funkcji f.

Do basenu zawierajacego k m^3 wody doprowadzono pierwszego dnia 25 m^3 wody, po czym kazdego dnia doprowadzano p 2 m^3 wody wiecej niż dnia poprzedniego. Rownoczesnie z basenu ubywa codziennie 50 m^3 wody.
a) jaka musi byc poczatkowa ilosc wody w basenie, aby w tych warunkcah basen nigdy nie zostal oprozniony?
b) Po ilu dniach basen będzie zawieral najmniejsza ilosc wody?

Wyrazy a1,a2,a3...,a10 pewnego nieskonczonego ciagu an spelniaja warunki a1+a3+a5+a7+a9=20, a2+a4+a6+a8+a10=15. Wiedzac, ze nieskonczony ciag bn okreslony wzorem bn=4^(3an+5) jest ciagiem geometrycznym, oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu bn.

Bardzo dziekuje za pomoc
beatkasdf
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 31 sie 2008, 12:37
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: beatkasdf »

Wykaz, ze jezeli ciag an jest arytmetyczny, to ciag bn okreslony wzorem bn=2^an jest geometryczny.

an - arytm. =>istnieje r=const i an+1=an+r
bn/bn+1= 2^an / 2^an+r=2^an/(2^an*2^r)=(1/2)^r=const. cnd
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Szeregu geometrycznego (sumy niekończenie wielu wyrazów) ani granic nie ma na maturze.
anetka10 pisze:Wykaz, ze jezeli ciag an jest arytmetyczny, to ciag bn okreslony wzorem bn=2^an jest geometryczny.
http://www.zadania.info/5000598
Na wykresie funkcji fx=x^2 wybrano trzy rozne punkty, ktorych odciete sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, a rzedne kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego. Wykaz ze odcieta co najmniej jednego z tych punktow jest liczba niewymierną.
http://www.zadania.info/5585072
Suma wszystkich wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego jest rowna 3, a suma szescianow wszystkich jego wyrazow jest rowna 108/13. Oblicz pierwszy wyraz tego ciagu i jego iloraz.
http://www.zadania.info/9118007
Suma trzech poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego wynosi 6, a suma S wszystkich wyrazow tego ciagu jest rowna 16/3. Dla jakich naturalnych n spelniona jest nierownosc
wb S-Sn wb < 1/96? (wb-wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/570384
Wykaz, ze suma szeregu geometrycznego zbieznego jest ujemna wtedy i tylko wtedy, gdy jego pierwszy wyraz jest ujemny.
http://www.zadania.info/4173812
Rozwiaz nie korzystajac ze wzoru na sume szeregu geometrycznego: 1+3/x+9/x^2+...=x/3
http://www.zadania.info/2664042
Znajdz najwieksza liczbe naturalna p, dla ktorej ciag (an), okreslony wzorem an=pn+3/n+1 jest malejacy. Dla znalezionej wartosci p rozwiaz rownanie 1/1-x+1/(1-x)^2+1/(1-x)^3+...+1/(1-x)^n+...=3-2x* lim an.
http://www.zadania.info/4270953
Rozwiaz nierownosc 2x/x^2-3 + ( 2x/x^2-3)^2 +...+ (2x/x^2-3)^n +...<=0
http://www.zadania.info/3235592
Rozwiaz rownanie 1-x +1/x - x^2/2 +1/x^2 -x^3/4+...=-3
Bardzo szkodliwe zadanie. Autorom chodziło pewnie o to, żeby osobno przesumować oba szeregi po lewej stronie. Tego jednak na ogół nie można robić (nie można zmieniać kolejności sumowania). Aby można było to zrobić, szeregi muszą być bezwzględnie zbieżne - tu akurat tak jest, ale niewiele ma to wspólnego z matematyką szkolną. Zadanie jest szkodliwe, bo może wytworzyć błędne przekonanie, że można zmieniać kolejność sumowania w szeregach.
Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania a+ax+ax^2+ax^3+...+ax^n-1+...=2x-1 w zaleznosci od wartosci parametru a.
http://www.zadania.info/2701961
Rozwiaz rownanie 0,5* pierwiastek z 12-3^(x+1) koniec pierwiastka = 3^x+ 3^(x-1)+3^(x-2)+... .
http://www.zadania.info/2511034
Dla jakich wartosci parametru k rownanie 2^x+2^(x-1)+2^(x-2)+...= 2^(2x-1) +k ma dokladnie jedno rozwiazanie?
http://www.zadania.info/4471274
Rozwiaz rownanie cos^2 *x+cos^3 *x+cos^4 *x+...=cosx+1
http://www.zadania.info/1695750
Rozwiaz rownanie lim(sin2x+sin^3 *2x+sin^5 *2x+...+sin^(2n-1) *2x)=2/3
http://www.zadania.info/226951
Rozwiaz nierownosc 1+tgx+tg^2 *x+tg^3 *x+...<= 3+ pierwiastek z 3 konie pierwiastka /2 w zbiorze <0; 2pi>.
http://www.zadania.info/7785616
Dla jakich wartosci parametru a rownanie cosx/2+cos^2 *x/4+cos^3 *x/8+...=a^2-2, ktorego lewa strona jest suma szeregu geometrycznego, ma rozwiazanie?
http://www.zadania.info/4089949
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie sin2x-sin^3 *2x+sin^5 *2x-...=m+m^2+m^3+... ma rozwiazania?
http://www.zadania.info/1784279
Rozwiaz rownanie 5 do potegi: 1+sinx+sin^2 *x+sin^3 *x+... koniec potegi = pierwiastek trzeciego stopnia z 25.
http://www.zadania.info/8875612
Rozwiaz nierownosc 2^(-sin3x)+ 4^(-sin3x) + 8^(-sin3x) +...<= 1, gdzie x nalezy do <0;2pi>
http://www.zadania.info/9404528
Oblicz sume tych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3 i sa mniejsze od 300.
http://www.zadania.info/9494089
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Twierdzenie: Dla kazdego n nalezacego do C+ zachodzi rownosc 1^3+2^3+3^3+...+n^3=(1+2+3+...+n)^2:
a) oblicz sume szescianow wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych
b) zapisz liczbe 14400 jako sume szescianow poczatkowych dodatnich liczb calkowitych
c) udowodnij podane twierdzenie
http://www.zadania.info/8398267
Na poczatku 2002 roku zasoby wegla kamiennego w Polsce szacowane były na 64 mld ton. W 2002 roku w Polsce wydobyto 103,7 mln ton wegla. Jaki procent zasobow wegla kamiennego w naszym kraju uleglby wyczerpaniu do konca 2101 roku, gdyby kazdego roku wydobycie wegla wzrastalo o 0,4 mln ton? Wynik zaokraglij do pierwszego miejsca po przecinku.
http://www.zadania.info/1942313
Wyrazami skonczonego i malejacego ciagu an sa wszystkie liczby trzycyfrowe podzielne przez 9.
a) podaj ostatni wyraz tego ciagu
b) znajdz wzor na wyraz ogolny ciagu an
c) oblicz sume dziewietnastu poczatkowych wyrazow ciagu an
http://www.zadania.info/7582342
W pewnym nadlesnictwie postanowiono wymienic drzewostan na obszarze 150 hektarow. W pierwszym roku zaplanowano wymiane na obszarze 3 hektarow i ustalono norme, wedlug ktorej w kazdym nastepnym roku będzie się dokonywac wymiane na obszarze o 1 hektar wiekszym niż w roku poprzednim.
a) oblicz, ile lat bedzie trwac wymiana drzewostanu na zaplanowanym obszarze
b) oblicz, o ile nalezaloby zwiekszyc norme wymiany drzewostanu, aby skrocic caly proces o 5 lat
c) w obu przypadkach oblicz liczbe hektarow, na których dokonana zostanie wymiana w ostatnim roku
http://www.zadania.info/1708639
Oblicz sume wszystkich miejsc zerowych funkcji fx=cosx nalezacych do przedzialu <0;50pi>
http://www.zadania.info/8720736
Oblicz sume stu najmniejszych dodatnich rozwiazan rownania sin2x=cosx.
http://www.zadania.info/9320457
Ciag an dany jest wzorem an=tg(pi/4 + n* pi/2). Oblicz sume a1+2a2+3a3+...+50a50.
http://www.zadania.info/5252388
Liczby x1 I x2 sa pierwiastkami rownania 3x^2-x+m=0, gdzie m jest pewna ujemna liczba rzeczywista. Ciag an okreslony jest wzorem an=(x1+x2)^n. Oblicz sume wyrazow tego ciagu.
http://www.zadania.info/5446050
Funkcja f jest funkcja okresowa o okresie zasadniczym T=3 i w przedziale <-1;2> okreslona jest wzorem fx=x^2-x.
a) naszkicuj wykres funkcji dla x nalezacego <1;8>
b) oblicz sume wszystkich dodatnich miejsc zerowych funkcji f mniejszych od 200.
http://www.zadania.info/6829877
Oblicz sume wszystkich pierwiastkow rownania 2^(sin^2 *x) +2^(cos^2 *x)=3 nalezacych do przedzialu <0;315>.
http://www.zadania.info/4124158
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an= 2n+1/2 - (1+3+5+...+(2n-1))/n+1. Zbadaj monotonicznosc tego ciagu i oblicz jego granice.
http://www.zadania.info/5324900
Znajdz wartosc parametru p, dla ktorej granica ciagu an okreslonego wzorem an= (p^2-2p-3)n+3/ -n jest rowna 4. Zbadaj monotonicznosc ciagu (an) dla zanalezionej wartosci p.
http://www.zadania.info/3894786
Dany jest ciag an o wyrazie ogolnym an=(3-p/3+p)^(2n-3).
a) udowodnij ze ciag an jest ciagiem geometrycznym
b) wyznacz te wartosci parametru p, dla których istnieje suma wszystkich wyrazow ciagu an. Oblicz te sume.
c) wyznacz te wartosci parametru p, dla których ciag an jest malejacy.
http://www.zadania.info/6683339
Dany jest nieskonczony ciag geometryczny 1/sinx+cosx , 1/(sinx+cosx)^2 , 1/(sinx+cosx)^3 , ... , gdzie 0<x< pi/2.
a) wykaz ze dany ciag jest malejacy
b) wyznacz sume S wszystkich wyrazow tego ciagu
c) wiedzac, ze suma S wszystkich wyrazow tego ciagu wynosi 1/pierwiastek z 2 koniecpierwiastka –1, oblicz x.
http://www.zadania.info/8952681
Wartsoc funkcji f: D->R spelniaja dla kazdego x nalezacego do D nastepujace rownanie: 1+f(x)+ (f(x))^2 + (f(x))^3 +...= 1/2x^2-3x , gdzie lewa strona rownania jest suma szeregu geometrycznego.
a) wyznacz dziedzine i wzor funkcji f
b) naszkicuj wykres funkcji f.
http://www.zadania.info/5539716
Do basenu zawierajacego k m^3 wody doprowadzono pierwszego dnia 25 m^3 wody, po czym kazdego dnia doprowadzano p 2 m^3 wody wiecej niż dnia poprzedniego. Rownoczesnie z basenu ubywa codziennie 50 m^3 wody.
a) jaka musi byc poczatkowa ilosc wody w basenie, aby w tych warunkcah basen nigdy nie zostal oprozniony?
b) Po ilu dniach basen będzie zawieral najmniejsza ilosc wody?
http://www.zadania.info/3539769
Wyrazy a1,a2,a3...,a10 pewnego nieskonczonego ciagu an spelniaja warunki a1+a3+a5+a7+a9=20, a2+a4+a6+a8+a10=15. Wiedzac, ze nieskonczony ciag bn okreslony wzorem bn=4^(3an+5) jest ciagiem geometrycznym, oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu bn.
http://www.zadania.info/2978239
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ